Praktické informace

MASÁŽ HRÁZE

prevence porodního poranění – postačí až ve 36. týdnu gravidity
– zvlhčete prsty několika kapkami oleje, pokud nemáte speciální olej určený k masáži hráze, využijte normální např. slunečnicový olej. Tento olej si na prsty vždy nakapejte, abyste nekontaminovali zbytek oleje. Ruce musejí být samozřejmě pečlivě omyté, pokud možno s krátkými nehty, máte-li ruce popraskané nebo příliš drsné, použijte rukavice zakoupené v lékárně.

– vmasírujte jemně dostatečné množství oleje do hráze (část mezi pochvou a konečníkem). Prsty by měly po tkáni jemně klouzat a snižovat vchod poševní.

– zprvu použijte jen ukazováček, potom přidejte i prostředníček, prsty by měly vniknout do pochvy až ke druhému kloubu. Přejíždějte od jedné strany ke druhé a vždy na dně stlačujte stěnu pochvy směrem dopředu a dolů. Masáž provádějte 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopujících pochvu a kůže hráze.

– masáž zakončete asi tak minutovým mnutím kůže na hrázi mezi palcem a ukazováčkem (palec je vně a ukazováček uvnitř pochvy). Zpočátku se bude kůže zdát hodně pevná, ale postupujícím časem a opakováním masáže se stane jemnou a pružnou. Masáž by celkově neměla přesáhnout 4–5 minut – opakuje se pokud možno denně.

– snažte se uvolňovat hráz, když cítíte tlak. Jakmile se dokážete uvolnit, ještě prsty přitlačte, dokud neucítíte větší napětí (až mírně palčivé zabolení), způsobené napínáním hráze. Podobný pocit se objeví při porodu hlavičky.

– budete-li mít jakékoliv dotazy poté, co vyzkoušíte masáž, neváhejte a zeptejte se své porodní asistentky v předporodním kurzu!!!

– UPOZORNĚNÍ – objeví-li se výtok, herpes nebo jiný vaginální problém je dobré s masáží přestat do doby kdy bude odstraněn, neboť masáž by mohla problém zhoršit, event. infekci rozšířit.